Ποια είναι τα δικαιώματά μου ως ασθενής αν λείπω προσωρινά στο εξωτερικό και αρρωστήσω ξαφνικά;

α) Διαμένεις στο εξωτερικό προσωρινά -για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές-  και αρρώστησες ξαφνικά; Εάν είσαι υπήκοος κράτους-μέλους  ενός  από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία δικαιούσαι κάθε είδος υγειονομικής περίθαλψης και πρέπει αυτή να σου παρέχεται σε κάθε περίπτωση, προτού επιστρέψεις στην πατρίδα σου. Έχεις τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεσαι, δηλαδή τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

 

β) Καλό είναι κάθε φορά που ταξιδεύεις στο εξωτερικό να παίρνεις μαζί σου την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Η κάρτα αυτή αποτελεί απόδειξη ότι είσαι ασφαλισμένος σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες πληρωμής και επιστροφής των εξόδων σε περίπτωση ανάγκης χρήσης υγειονομικής περίθαλψης. Για να λάβεις την κάρτα θα πρέπει να απευθυνθείς στον εθνικό σου πάροχο ασφάλειας ασθένειας, για την Ελλάδα στον ΕΟΠΥΥ, συμπληρώνοντας την αντίστοιχη αίτηση και προσκομίζοντας το βιβλιάριο υγείας σου θεωρημένο για το τρέχον έτος και μία φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

 

Ηλεκτρονική φόρμα: http://www.ika.gr/gr/infopages/opad/europaika_entypa.cfm

 

ΟΔΗΓΙΑ 2011/24/ΕΕ

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Η χρήση αυτού του δικτυακού τόπου διέπεται από τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.