Πώς ένας γιατρός μου συνταγογραφεί φάρμακα και εξετάσεις; Τι χρονική ισχύ έχουν τα παραπεμπτικά και τι ποσότητα φαρμάκου μπορώ να προμηθευτώ;

Οι γιατροί, ανάλογα με την ειδικότητά τους, έχουν συγκεκριμένο όριο -το λεγόμενο πλαφόν-συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων.

Οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και εξετάσεις μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά από τον σχετικό με την ειδικότητα γιατρό.

 

α) Όλα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις έχουν ισχύ ενός μηνός, εντός του οποίου θα πρέπει να εκτελούνται.

Το διάστημα αυτό αναγράφεται στο εκάστοτε παραπεμπτικό, πάνω-δεξιά στο αντίστοιχο πεδίο.

 

β) Όλες οι συνταγές φαρμάκων θα πρέπει να εκτελούνται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την αναγραφή τους από τον σχετικό με την ειδικότητα γιατρό. 

 

γ) Σε ορισμένες χρόνιες παθήσεις ή μακροχρόνιες θεραπείες ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει δίμηνη ή τρίμηνη ή εξάμηνη συνταγή.

 

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής προμηθεύεται από το φαρμακείο ποσότητα φαρμάκου για 1 μήνα.

 

 

ΦΕΚ 2243/Β/18-8-14

Πλαφόν συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων

 

 

ΦΕΚ 35, 14 Ιανουαρίου 2015, Τροποποίηση επί της Υ9/οικ.70521/18−8−14 «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων» Υπουργικής Απόφασης

 

ΦΕΚ 3054/Β/18 Νοεμβρίου 2012, σελ. 6/40

 

ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ 6 μηνης  ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού. Η χρήση αυτού του δικτυακού τόπου διέπεται από τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.